Saxborn fastigheter

Ge blod - rädda liv!

3 % av Sveriges befolkning ger blod, men fler blodgivare behövs. Saxborn Fastigheter sponsrar Folkhälsobankens kampanj Ge blod.nu för att få fler att ge blod  - och rädda liv.
Röda blodkroppar

Röda blodkroppar

Ca 3% av Sveriges befolkning ger blod och tack vare dem räddas många liv, men fler blodgivare behövs! Undersökningar visar att en bred majoritet av oss kan tänka sig att bli blodgivare - men att det inte blir av! LÅT DET BLI AV NU!

Saxborn Fastigheter sponsrar kampanjen

"Ge Blod.nu"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Folkhälsobanken arbetar aktivt med att öka informationen kring blodgivning tillsammans med tusentals företag. Kampanjen Ge blod.nu försöker öka medvetenheten hos allmänheten om hur viktigt det är att det alltid finns tillräckligt med blod på våra sjukhus.

Hur ser det ut idag?


I Sverige finns det ca 420 000 registrerade blodgivare. Av dessa är ca 250 000 personer aktiva blodgivare d.v.s någon som givit blod minst en gång under året. Under 2007 utfördes 474 617 tappningar. Medeltappningsfrekvensen är ca 2 helblodsenheter per givare och år. Den siffran behöver fördubblas, alternativt att alla som nu är registrerade blodgivare ger blod en gång till per år.

Hur funkar det när man lämnar blod?


Som blodgivare kan man lämna blod 3-4 gånger om året. Kvinnor får ge blod tre gånger och män fyra gånger. Man lämnar ca 4,5 dl blod vid varje tappning. Det är mindre än en tiondel av en vuxen människas blodvolym. Vi innehåller mellan fyra och sex liter blod, beroende på kroppsstorleken. Kroppen bildar hela tiden nytt blod och någon månad efter blodgivningen har man samma antal blodkroppar som innan tappningen. Vita blodkroppar och blodplättar återbildas redan inom ett dygn.

Många behöver blod!


Av alla by passoperationer som genomförs har över 80 % diabetes. 100 % av dessa behöver blodtransfusion. Förutom diabetiker är det många kategorier som behöver blod. En del mer än andra. Offer för trafikolyckor står högt upp på listan. Andra är de som står i begrepp att genomgå en transplantation, en höftoperation eller annat större ingrepp.
Tänk på att...
...blod är den resurs som räddar flest liv i sjukvården. Blod är en färskvara och kan bara lagras i sex veckor. Därför behövs det ständigt blodgivare. Ingenting kan ersätta blod. Var 20.e sekund behöver någon en blodtransfusion....

Vill du ge blod? Så här funkar det!

Gör det ont?
Det krävs ingen krånglig undersökning för att bli blodgivare. Det känns som att ta ett blodprov. Blunda och tänk på att Du är en speciell människa som gör en livsviktig insats.

När ska jag hinna lämna blod?
Du hinner lämna blod till exempel under lunchrasten, det tar högst tio minuter, men räkna med en halvtimma så hinner du ta en dricka efteråt. Visst kan du bjuda på en timme eller två av ett helt år, om du vet att du kan rädda någons liv. Alla har tid att bli blodgivare.

Är jag för gammal?
Man kan vara blodgivare upp till 60-års åldern. Det är bara du som är äldre än så som kan skylla på åldern.

Mår man dåligt efteråt?
Ta det lugnt en liten stund direkt efter blodtappningen. Drick ett glas juice och ät en smörgås. Sedan kan du återgå till ditt vanliga liv - köra bil, motionera och arbeta precis som du brukar.

Kan man inte lagra blod?
Blod kan lagras i ungefär 6 veckor. Ett svårt olycksfall eller en stor operation kan tömma hela sjukhusets blodlager. Det behövs ständigt blod och nya blodgivare!

Vill du veta hur situationen ser ut i din region och bli blodgivare när det behövs! Läs mer på www.geblod.nuöppnas i nytt fönster