Saxborn fastigheter

Saxborn Fastigheter räddar liv till sjöss

Sedan 2010 är Fredrik Saxborn en del av Sjöräddningens team i Hovås och är en av de många som hjälper till att rädda liv till sjöss.

Fredrk framför Sjöräddningsbåt

Saxborn Fastigheter är aktivt involverade i att rädda liv till sjöss. Detta genom att Fredrik Saxborn sedan 2010 är en del av Sjöräddningens team baserade i Hovås. Att engagera sig i Sjöräddningssällskapet var ett självklart val för Fredrik:

-Här finns en konkret möjlighet att hjälpa andra med mitt eget arbete och inte bara ekonomiskt.  Eftersom jag har tillbringat mycket fritid till sjöss, har jag också sett och uppskattat det viktiga arbete som Sjöräddningen utför på nära håll, säger Fredrik.

Sökaren på och kläderna i hallen
Att vara en ordinarie besättningsmedlem i ett Sjöräddningsteam innebär att Fredrik har jour var tredje vecka. Då är sökaren på och arbetskläderna i hallen.

-Händer en olycka på havet kan det handla om minuter, speciellt när det är kallare. Därför är det viktigt att vi kan lägga loss på 15 minuter, så sökaren är på 24 timmar om dygnet och arbetskläderna ligger i hallen under jouren, berättar han.

Fredrik har redan varit ute på många larm, allt ifrån barnfamiljen som gått på grund i den lånade sommarbåten till yrkesfiskare som fått motorhaveri.

-Det är verkligen en mix av människor man möter och det är enormt givande att kunna vara den som bidrar till att rädda en människas liv, påpekar han.

Livflotte SSRS

Vad är Sjöräddningssällskapet?
Sjöräddningssällskapet utför 70% av all sjöräddning i Sverige, utan bidrag från staten. Sjöräddningssällskapet, en ideell förening, har i över 100 år haft uppdraget att rädda människor i sjönöd. Idag finns 64 bemannade räddningsstationer längs Sveriges långa kust, från Piteå i norr till Ystad i söder, och i de stora sjöarna.

Tack vare nästan 2 000 frivilliga sjöräddare finns det alltid en besättning som ställer upp dygnet runt, året om. 15 minuter efter ett larm ska de vara på väg ut ur hamnen, och inom en timme ska de nå den nödställde.

Arbetet med att driva sjöräddning i en ideell förening skiljer sig inte från hur en myndighet eller ett företag skulle driva det. Samma krav ställs på SSRS vad gäller utalarmering, behörigheter och klassning. Däremot skiljer de sig åt genom att de har frivillig besättning, en stor flotta och många stationer som varje år ska drivas med medlemsintäkter och gåvor och förhållandevis få medarbetare.

Läs mer om Sjöräddningssällskapet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

SSRS båt och ambulansbåt

Hur blir man frivillig?
När man, som Fredrik, blir frivillig besättningsman, går man kontinuerliga utbildningar på lokal nivå, men även  regionala och nationella utbildningar i SSRS regi och i samarbete med Sjösäkerhetsskolorna på Öckerö och Arkö.

I utbildningen, som är certifierande, ingår bland annat personlig säkerhet, överlevnad, brandövning, sjukvård, navigation, radio- och båtkunskap.  Besättningarna övar tillsammans flera gånger i månaden.

Man kanske inte vill eller kan arbeta som besättningsman, men alla kan hjälpa till på SSRS räddningsstationer. Där finns mängder av olika ideella arbetsuppgifter, som teknisk support, båtunderhåll, administrativa och redaktionella uppgifter och mycket annat.

Man behöver inte bli frivillig man kan stödja på många andra sätt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad 2010